2016 Sindikat Poreske uprave Srbije

Vučić ukinuo bonuse

R. Dr. | 30. decembar 2015.

Ministarstva i državne službe odustali od čašćavanja zaposlenih za praznike. Premijer smatra da zaposleni u državnoj upravi žive bolje od ostalih (čitaj – nezaposlenih)
NA izričit zahtev premijera Aleksandra Vučića, ministarstva koja su planirala isplatu jednokratne pomoći zaposlenima i dodelu novogodišnjih paketića moraće da odustanu od te ideje, saznaju "Novosti".

Kako prenose naši izvori, premijer se na ovaj potez odlučio posle namere Bratislava Gašića da vojnike i civile sa najmanjim platama nagradi sa ukupno 30 miliona dinara, od čega je ministar odbrane u utorak odustao. Njegov naum je bio da pripadnike Vojske koji su postigli najbolje rezultate u 2015. časti sa po 10.000 dinara.
U Ministarstvu odbrane potvrđeno nam je da isplate bonusa za praznik - neće biti.
- Ministar je sam povukao ranije donetu odluku. Vraćanja novca neće biti, jer zaposlenima nije bio ni isplaćen - rečeno nam je u ovom ministarstvu.
Gašićevim primerom u utorak su se povela i ostala ministarstva i javne službe koje su nameravale da svoje zaposlene ili njihovu decu obraduju bonusom u vidu jednokratne pomoći ili vaučera za novogodišnje paketiće. Po hitnom postupku, u utorak su obustavljene prethodno donete odluke o čašćavanju zaposlenih.
Za obustavljanje podele prazničnog bonusa, prema saznanjima "Novosti", bio je presudan Vučićev stav da zaposleni u državnoj upravi žive bolje od većine građana i da bi isplata nagrada bila dodatna privilegija onih koji rade u državnim organima. Premijer se osim Gašićevoj, usprotivio i ideji ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu da pokloni paketiće deci zaposlenih.
Ovo ministarstvo se pozvalo na odredbe Posebnog kolektivnog ugovora, koji propisuje dužnost poslodavca da obezbedi novčanu čestitku u vrednosti do neoporezivog iznosa od 9.031 dinar godišnje po detetu do 15 godina života.
- Odlučili smo se da sprovedemo nabavku manje vrednosti, tako što je iznos poklon-čestitke prepolovljen i limitiran na 4.500 dinara. Tako smo pronašli način da omogućimo da sedamdeset šestoro dece naših zaposlenih bude minimalno obradovano za Novu godinu.
U kabinetu ministarke Kori Udovički napominju i da nije bilo jasne direktive da se ne sprovodi postupak nabavke paketića.
- Roditelji dece kojima su namenjeni novogodišnji paketići, kao državni službenici, jedini nisu imali povećanje zarade - dodaju u ovom ministarstvu.

SUDOVI VRAĆAJU NOVAC
PREPORUKA premijera Aleksandra Vučića da se čašćavanje zaposlenih obustavi najteže će biti sprovedena u pojedinim sudovima, koji su već isplatili praznične bonuse ili vaučere za novogodišnje paketiće. Kako napominju u Nemanjinoj 11, njihov prvi zadatak će biti da pronađu način da se podeljeni novac sakupi i vrati u budžet.

SKUPŠTINA
PREMA dugogodišnjoj tradiciji, zaposleni u parlamentu koji imaju najniže plate, od oko 25.000 dinara, dobijali su po 19.000 dinara na kraju godine, ali, davanje ove pomoći prekinuto je prošle godine, kada je najpre odlučeno da će dobiti novac, ali je ova odluka, zbog mera štednje, ubrzo i poništena.

 

Ko je on-line

Ko je na mreži: 13 gostiju i nema prijavljenih članova

VRH