2016 Sindikat Poreske uprave Srbije

Vučiću, ovo je poskupelo

 

Blic | Gorica Avalić | 02. 07. 2015.

Za godinu dana poskupele su brojne namirnice, posebno voće, povrće i suhomesnati proizvodi, a ne samo ulje, kako je preksinoć izjavio premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je u jednoj TV emisiji rekao da je građanima Srbije u prirodi da uvek govore negativno.
- Mi imamo jednu rečenicu: “Uvek mi je loše i sve je poskupelo”. Doneo sam precizne podatke da vidite da je malo toga poskupelo. Ulje ima sedam dinara višu cenu, za sve ostalo je cena niža. Govorim o cenama u maloprodaji. Dajte, otiđite i pogledajte stvarne cene - poručio je premijer.
Premijer naredio, mi ga poslušali. Na osnovu cena određenih artikala koje pratimo periodično u istoj prodavnici zaključili smo da nije ulje jedino koje je poskupelo, već da je od dvadesetak proizvoda čak 16 danas skuplje nego prošle godine.
Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije, šokirana je premijerovom izjavom.
- Kako ništa nije poskupelo, bog s njim? Nema proizvoda koji nije skuplji dinar ili dva. Potrošači nam se javljaju i žale se na stalna poskupljenja. Statistika koju zvaničnici koriste samo je tačna obrada netačnih podataka - tvrdi Vida.
I Igor Ivanovski iz Asocijacije potrošača Srbije kaže da proizvodi poskupljuju.
- Naše istraživanje na 60 različitih proizvoda pokazalo je da su namirnice samo od marta do juna poskupele četiri odsto - objašnjava Ivanovski.
Ipak, neki proizvodi, poput mesa, pojeftinili su. Za pileći file prošle godine trebalo je izdvojiti i više od 700 dinara, dok danas može da se nađe i za 600. Juneće šnicle koštale su 650 dinara, a danas koštaju 610. Pojeftinio je i prašak za veš, pa je umesto 530 dinara za tri kilograma danas dovoljno 470 dinara. Niža je i cena tunjevine, koja je prošle godine koštala oko 190 dinara, a danas košta 165.

Deficit manji za 100 milijardi

U prvoj polovini ove godine deficit budžeta smanjen je za 100 milijardi dinara, saopštio je preksinoć Vučić u istoj emisiji.

„Fiskalni deficit trenutno je 1,6 odsto BDP, što je rezultat koji je među najnižima u Evropi, a prosek plata u maju ove godine izjednačen je sa prosekom iz istog meseca 2014. godine, što je znak da su počele da rastu zarade u privatnom sektoru“, izjavio je premijer.

 

 

 

Ko je on-line

Ko je na mreži: 7 gostiju i nema prijavljenih članova

VRH