2016 Sindikat Poreske uprave Srbije

Napredovanje poreskih službenika u 2022. godini

25.02.2022.

Poštovane kolege,

Službenički sistem u Poreskoj upravi čine kategorije u koje se prema unapred utvrđenim kriterijumimaslužbenici razvrstavaju, a koje predstavljaju osnov za njihovo napredovanje, nagrađivanje i kretanje u službi.

Pravni okvir sistema predstavljaju zakoni i drugi pravni propisi kojima se uređuje položaj poreskih službenikasa ciljem da ih motivišu za rad, tj. takvi dainteres službenika, kako ga oni osećaju u svakodnevnom funkcionisanju Poreske uprave, bude usklađen s njihovim obavezama i dužnostima.

Napredovanje kao poseban oblik nagrađivanja poreskih službenika, podrazumava premeštaj poreskog službenika na drugo, u hijerarhiji državnih organa, više radno mesto ili napredovanje po platnim razredima u okviru istog radnog mesta.

Poreski službenik koji je stekao pravo na neposredno više zvanje po osnovu ocenjivanja, a nema slobodnog radnog mesta u neposredno višem zvanju, možeda napreduje dva platna razreda u postojećem zvanju.

Saglasno navedenom, državni službenik kome je dve godine uzastopno određena ocena „naročito se ističe” napreduje za dva platna razreda.Za jedan platni razred napreduje državni službenik kome je dve godine uzastopno određena ocena „ističe se” ili ocene „naročito se ističe” i „ističe se”, bez obzira na njihov redosled.Za jedan platni razred napreduje državni službenik kome je tri godine uzastopno određena ocena „dobar” ili ocene „ističe se” i „dobar”, bez obzira na njihov redosled.

Svi zaposleni u Poreskoj upravi koji su stekli pravo da napreduju po osnovu ocenjivanja,odnosno koji su napredovali u platnim razredima, dobili će nova  rešenja o visini koeficijenta kada bude završeno ocenjivanje koje se očekuje da bude završeno do 01.04.2022 godine.

S obzirom da su i budžetom za 2022 godinu predviđena sredstva za napredovanje poreskih službenika, kako bi bili sigurni da ispunjavaju uslove i dali postoje mogućnosti , molimo kolege da izvrše uvid u rešenja o visini koeficijenta iz 2020. i 2021.godine i uporede koeficijente, kao i da izvrše uvid u rešenja o ocenjivanju.Ako se koeficijenti razlikuju, odnosno ako je koeficijent u rešenju iz 2021. viši, onda su već iskoristili pravo na napredovanje prema ocenama i nemogu ponovo napredovati u platnim razredima.

Pravo napredovanja u platnim grupama zaposleni mogu iskoristiti samo ako postoji upražnjeno radno mesto u neposredno višem zvanju uz predhodnu saglasnost direktora filijale tj neposrednog rukovodioca.

Sindikat je uključen u tokove oko budućeg napredovanja ali za informacije sindikatu će moći da se obraćaju samo članovi sindikata i to isključivo preko predsednika svojih OO sindikata, nikako pojedinačno.

PRILOG:

Napredovanje poreskih službenika - izvod iz zakona

Ko je on-line

Ko je na mreži: 5 gostiju i nema prijavljenih članova

VRH