2016 Sindikat Poreske uprave Srbije

SINDIKALCI TRAŽE DA MINIMALAC BUDE NAJMANJE 31.000 DINARA

09.07.2019.

Konkretni razgovori članova Socijalno-ekonomskog saveta (SES) o visini minimalne cene rada najverovatnije će početi u drugoj polovini avgusta, jer je ministar finansija Siniša Mali najavio povećanje minimalca u septembru.
I dok se svi učesnici socijalnog dijaloga slažu u tome da je nephodno njeno povećanje, sindikati su izneli i konkretne brojke te očekuju da ona sa 27.000 skoči na bar 31.000 dinara.
Iako se zvanični razgovori o minimalcu još uvek ne vode, računica sindikata pokazuje da bi bilo realno očekivati da minimalna cena rada bude na nivou od 85 ili 90 odsto minimalne potrošačke korpe, odnosno između 31.000 i 32.000 dinara.
U Uniji poslodavaca kažu da teba povećati minimalac, ali ne preciziraju za koliko, a što se tiče stava Vlade Srbije, ministar finansija Siniša Mali nedavno je rekao da bi na jesen trebalo očekivati značajno povećanje.
Sekretar Veća Saveza Samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović očekuje da će se krajem avgusta ili početkom septembra konkretnije razgovarati o tome budući da će se nova cena rada primenjivati od iduće godine.
„Naš zahtev je da ona bude na nivou od 85 ili 90 odsto mimalne potrošačke korpe budući da se u proteklom periodu dosta govorilo o tome da bi ona trebalo da dostigne njen nivo. To bi bilo oko 31. 000 i 32.000 dinara”, rekao je Mihajlović i dodao da su to dve dve varijante na kojima će insistirati kad bude razgovora oko minimalne zarade.
Mihajlović smatra da je to realno i da sindikati nisu postavili nerealna očekivanja.
„Nadam se da će se naći rešenje koje će zadovolјiti i jednu drugu stranu”, kaže Mihajlović.
Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić očekuje da će se i dogovor socijalnih partnera o visini minimalne zarade u 2020. godini postići u septembru.
„Interes svakog poslodavca su zadovolјni radnici i nema dileme oko toga da bi minimalnu zaradu trebalo povećati”, rekao je Nenezić, ali nije precizirao kakav stav će predstavnici Unije poslodavaca izneti u pogledu visine povećanja.
Ukoliko se dogovor ne postigne na nivou SES-a u septembru, minimalnu cenu rada za iduću godinu doneće Vlada Srbije.
Od 2010. godine minimalac je povećan sedam puta. Za ovu godinu povećan je za 10 odsto, a u 2017. godini za šest odsto.
„Ne treba tražiti nešto nerazumno, ali ono sto je važno je da sindikati, poslodavci ali i vlada Srbije dele isti stav - da minimalna cena rada treba da se poveća”, rekao je Nenezić. U Uniji poslodavaca ranije su rekli da bi u ovom trenutku realno bilo povećanje minimalca do šest procenata.
Minimalna cena radnog sata u Srbiji ove godine iznosi 155 dinara što je mesečno oko 27.000 dinara, dok je cena minimalne potrošačke korpe dostigla skoro 37.000 dinara.

Izvor: Dnevnik

Ko je on-line

Ko je na mreži: 5 gostiju i nema prijavljenih članova

VRH