2016 Sindikat Poreske uprave Srbije

Informacija sa sastanka u Ministarstvu finansija održanog 31.10.2018. godine

 

Beograd, 01.10.2018.

Na zahtev Sindikata uprave Srbije održan je sastanak u Ministarstvu finansija na kome su učestvovali predsednik Sindikata uprave Njegoš Potežica, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sa saradnicima.
Zakon o platama državnih službenika i nameštenika se neće primenjivati u 2019. godini, a primena treba da počne 2020. godine;
Povodom zahteva za uvećanje zarada zaposlenih u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Republičkom geodetskom zavodu na kome je Sindikat insistirao, da se zaposlenima u naredna dva meseca izvrši isplata uvećanja za 2018. godinu u visini od 5% i da uvećanje zarada u 2019. godini prati uvećanja ostalih u državnim organima i lokalnim upravama Srbije;
Stav Ministarstva je da povećanje zarada za ove delatnosti bude isti kao i kod drugih, a da za 2018. godinu nema uvećanja, zbog zakonskog ograničenja.
Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava („Sl. glasnik RS“ br. 116/2014) će biti stavljen van snage do 2020. godine , kada će biti izvršeno vraćanje 10% umanjenih zarada.
Zarade u 2019. godini zaposlenih u ovim delatnostima – državnim organima, lokalnim upravama, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Republičkom geodetskom zavodu i drugim službama i fondovima biće uvećane za 7%.
Sindikat je tražio isplatu jednokratne pomoći svim zaposlenima u 2019. godini i povećanje dnevnica za službeni put u zemlji do ne oporezivog iznosa, a Ministarstvo je prihvatilo iznete argumente i u naknadnim konsultacijama izvestiće Sindikat uprave Srbije o ova dva zahteva.

 

Prilog - Informacija sa održanog sastanka u MFIN od 31.10.2018.godine

Ko je on-line

Ko je na mreži: 3 gostiju i nema prijavljenih članova

VRH