2016 Sindikat Poreske uprave Srbije

Senke nadolazećeg vetra - reforme, transformacije i sistematizacije

23.08.2018.

 

Poštovane koleginice i kolege,

želimo da vas informišemo o proteklim aktivnostima Radne grupe za transformaciju PU, koja je, dok su svi odmarali, vredno i naporno radila čitavo leto, jer Akt o transformaciji treba da se preda ministru finansija najkasnije do kraja septembra. Rad na novoj organizacionoj šemi i funkcijama koje PU treba da ima je izuzetno težak i zahtevan posao. Sindikat pokušava da kanališe sve negativne predloge koje dolaze od sektora u centrali. Dobar deo sektora je shvatio šta znači centralizacija i da osim glavnih filijala i njima pripadajućih servisa, ne treba da postoje RO. Jedan deo sektora se rukovodi ličnim interesima i pokušava da zadrži svoja RO što nije u skladu sa Akcionim planom Transformacije PU. Rad na ovom procesu još uvek nije završen i nadamo se da ćemo iznaći najbolje moguće rešenje.
Ono što zaposlene treba da obraduje je da kad god u radu radne grupe dođemo u ćorsokak, zbog dijametralno različitih stavova, uključi se direktorka PU Dragana Marković i razreši zatečenu situaciju.
Takođe, na prvoj sednici Narodne skupštine RS na dnevnom redu je i Predlog zakona o državnim službenicima i zakona o platama državnih službenika i nameštenika. Za ceo javni sektor je velika nepoznanica kako će ubuduće da nam izgledaju plate i da li će one rasti ili stagnirati, ostaje da vidimo posle sednice Socijalno ekonomskog saveta (SES-a). Ono što možemo da vam kažemo da naš sindikat ne sedi skrštenih ruku.
Zakon kao zakon nudi mnogo benefita za inspektore i sve ljude koje rade na terenu i sa strankama, ali na nama je da pokažemo da li svi to zaslužujemo. Osnovno merilo za buduće dodatke biće pare u budžetu koje se donose.
Ono što posebno želimo da naglasimo je da radno mesto nikome nije zagarantovano, kao i gde će biti njegovo mesto izvršenja. Nadamo se da ćemo pronaći najoptimalnije rešenje po kome će 90% zaposlenih biti zadovoljno.
Ovom prilikom pozivamo sve direktore filijala da se uzdrže od negativnih stavova prema sindikatu i da počnu da sarađuju sa predsednicima sindikata oko budućih sistematizacija, kao i oko nagrađivanja, jer nisu oni sudbinu filijala dobili kao dete igračku pa da se sa njom igraju kako hoće. Pogotovo što dobar deo direktora, načelnika i šefova ne zaslužuje da bude na svojim mestima.
Imamo negativan primer jedne filijale u Beogradu gde direktorka nedozvoljava sastanak i smatra da ona nikome ne treba da polaže račune. Za sada nećemo reći o kome se radi, ali nakon obavljenog razgovora sa njom, ako nastavi po starom, itekako hoćemo. Znamo i za druge negativne primere po filijalama u Srbiji, i zato vas pozivamo da sva vaša saznanja o tome podelite sa Sindikatom, dostavljanjem podataka na poznate mail adrese sindikalnih predstavnika.
Nova sistematizacija i rešenja po kojima će jedan dobar deo zaposlenih imati značajno povećanje zarade, biće uskoro dostavljena i podeljena.
Sa reformom PU ide i reforma našeg sindikata. Ono što posebno želimo da još jednom naglasimo je da radno mesto nikome nije zagarantovano, kao i gde će biti njegovo mesto izvršenja. U budućoj reformi sindikat će pokušati da zaštiti sve zaposlene ali prvo i pre svega članove sindikata, a potom i ostale zaposlene. Naime, buduća sveobuhvatna transformacija PU podrazumeva pretresanje filijala, od čoveka do čoveka.
Pozivamo sve predsednike OO sindikata na povećanu budnost i oprez, da nikako ne gledaju samo i pre svega sebe, već da se aktivno uključe u sva tekuća dešavanja.

Ko je on-line

Ko je na mreži: 6 gostiju i nema prijavljenih članova

VRH